Sürdürülebilirlik

Kurumsal Sürdürülebilirlik Nedir?

Kurumsal Sürdürülebilirlik Nedir?

Son yıllarda iklim krizinin önemli etkiler ortaya çıkarması sonrasında kurumsal sürdürülebilirlik özellikle iş dünyasında çok sık karşılaşılan bir kavram haline gelmiştir. Bu öğe sürdürülebilirliğin kurumsal boyutu olarak kabul edilmekle birlikte sürdürülebilirlik hedefi içerisinde çevreye zarar vermeden kalkınma elde edilebilmesi sayesinde temiz bir geleceğe ulaşma hedefini ifade eder.

Modern iş dünyasında her firma sürdürülebilir bir marka elde ederken ve geleceğe doğru yol alırken, ESG (Çevresel-Sosyal-Yönetişim) alanında yüksek bir performans ile daha yüksek bir yatırım değeri elde etmek ister. Bu noktada kurumsal sürdürülebilirlik raporlamaları sayesinde firmalar gerekli stratejik araçları elde edebilir.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Nasıl Tanımlanabilir?

Kurumsal sürdürülebilirlik temel olarak ticari etkinliklerin verimlilik, değer yaratma ve büyüme çerçevesinde sürdürülebilir anlamda gerçekleştirilmesini ifade etmektedir. Bir işletme olarak kurumsal anlamda ekonomik hedeflere ulaşırken, çevreye zarar vermeden ve sosyal anlamda değerli bir yol izlenir.

Sürdürülebilirlik bir yönetim stratejisi olarak kabul edildiğinde, her süreçte devamlı olarak uygulanır ve firmalar etkinliklerini etkili bir şekilde sürdürmeye devam eder. Firmaların kurumsal sürdürülebilirlik elde edebilmesi için çevresel ve sosyal anlamda da sorumlu olmaları gerekir. Yani ürün ve servis geliştirme sırasında da emisyon, etik değerler, atık yönetimi ve kaynak kullanımı gibi birçok noktada farklı stratejiler ve planlar ile hareket etmelidir.

Firmalar bunların yanında sürdürülebilirlik için tedarik zinciri boyunca oluşan etkileri de hesaba katarak, bütüncül bir yaklaşım sağlamalıdır. Tüm bunlarla birlikte kurumsal sürdürülebilirlik bir işletme için

  • Etkin bir risk yönetimi,
  • Büyümede sürdürülebilirlik,
  • Etkili bir paylaş iletişimi,
  • Daha yüksek verim,
  • Marka itibarını muhafaza etme imkanı sağlar.

Kurumsal Sürdürülebilirliğin Boyutları Nelerdir?

Kurumsal sürdürülebilirlik kendi içerisinde çevresel, sosyal ve ekonomik olarak 3 boyuta ayrılır. Bu boyutlar birbirleri ile iç içe olduğu için herhangi biri diğerinden bağımsız olarak yürütülemez. Yani kurumsal sürdürülebilirlik için her boyutta iyileşme ve gelişme devam etmelidir. Bu nedenle her boyut ayrı ayrı gözden geçirilebilir.

  • Çevresel boyut iş etkinlikleri sonrasında ortaya sunulan çevresel etkiyi ifade eder. Her firma ürün gelişiminde üretimden dağıtıma çevreye bir etki bırakır. Bu etkiler arasında tedarik zinciri çevresel etkileri, üretim alanları, ortaya çıkan sera gazı emisyonu, meydana çıkan atıklar ve biyoçeşitliliğe bulunan etki yer alır. Tüm bu etkiler genel bir kapsama alınarak, çevresel boyut için karbon ayak izi kavramı geliştirilirken, bu kavram sayesinde çevreci bir yapı elde edilmesi için gereken değerler elde edilir.
  • Sosyal boyut kurumsal sürdürülebilirliğin önemli bir kısmı olarak paydaşlar, kuruluşun faaliyetlerinden etkilenen toplum ve çalışanlar göz önünde bulundurulur. Kurumlar sürdürülebilirlik için bu alanlarda iyileştirmeler yapacak şekilde çalışanlarına gelişim ve eğitim fırsatları sağlamalı, paydaşlarla iyi bir iletişim kurmalı ve topluma fayda üretebilmelidir.
  • Ekonomik boyut çerçevesinde de kurumsal sürdürülebilirlik için firmalar ticari kaygılara her ne kadar sahip olsa da toplum içerisinde ekonomik değer yaratabilmelidir. Ekonomik her çıkar sosyal ve çevresel boyutlarla da bağımlı olduğu için uzun vadede değer sağlayacak faaliyetler ile hem sosyal hem çevresel faaliyetler içerisinde de uyum sağlayan çalışmalar yapılmalıdır.

Kurumsal Sürdürülebilirlik İçin Sunulan Raporlar Nelerdir?

Kurumlar faaliyetleri sonrasında ortaya koydukları etkiyi şeffaf bir şekilde rapor haline getirmeli ve hedeflerini gösterme amacıyla kurumsal sürdürülebilirlik raporları ile bu hedefi açık hale getirmelidir. Bu raporlamalar çerçevesinde çevresel, sosyal ve ekonomik etkiler ile birlikte gelecek çerçevede bir büyüme stratejisi elde edilebilir.

Firmaların kurumsal sürdürülebilirlik raporlamaları hazırlaması açısından birçok standart belirleyici yönergeler sağlamaktadır. Aslında bu sayede raporlar belirli standartlara sahip olurken, uluslararası geçerlilik elde eder. Sürdürülebilirlik raporlamaları açısından elde edilen standartlara bakıldığında, aşağıdaki çerçeveler yer almaktadır.

  • Carbon Disclosure Project (CDP),
  • International Integrated Reporting Council (IIRC),
  • UN Sustainable Development Goals (SDGs).
  • Sustainability Accounting Standards Board (SASB),
  • Dow Jones Sustainability Index (DJSI),
  • Global Reporting Initiative (GRI),
  • Climate Disclosure Standards Board (CDSB),

Global Reporting Initiative (GRI) Standardı Nedir?

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlamaları için en yaygın kullanılan standartlar GRI Standartları olarak bilinmektedir. Bu standart sayesinde firmalar kurumsal sürdürülebilirlik hedef ve performanslarını etkin bir şekilde elde edebilirler.

GRI veya Türkçe karşılığı ile Küresel Raporlama Girişimi oluşturduğu bu standart sayesinde bir kurumsal sürdürülebilirlik raporlama standardı sağlamıştır. Bu standart, firmalar için çevresel, ekonomik ve sosyal alanlarda ortaya koydukları etkileri raporlama açısından bir rehberlik sağlamaktadır. Yani standart, her 3 boyuta da önem vererek, bir raporlama elde edilmesine yardımcı olur.

GRI standartları sayesinde bugün firmalar, şehirler, kurum ve kuruluşlar hatta ülkeler raporlama sağlayabilmektedir. Çünkü bu standart şeffaflık ve sorumluluk prensiplerini göz önünde bulundururken, raporlar genel ve detaylı yapıyla ESG(Çevresel-Sosyal-Yönetişim) performansının belirlenmesine yardımcı olur.

GRI standartlarının kullanıldığı bir rapor içerisinde sürdürülebilirlik rapor kapsamına göre farklı başlıklar yer alabilir. Bu başlıklar aşağıdaki gibi şekillenir.

  1. GRI 101: Temel
  2. GRI 102: Genel Beyanlar
  3. GRI 103: Yönetim Yaklaşımları
  4. GRI 200: Ekonomik Konulara İlişkin Beyanlar
  5. GRI 300: Çevresel Konulara İlişkin Beyanlar
  6. GRI 400: Sosyal Konulara İlişkin Beyanlar

Green Life Danışmanlık sizlere sunduğu sürdürülebilirlik danışmanlığı hizmetleri çerçevesinde kurumsal sürdürülebilirlik alanında da önemli bir yapı sağlamaktadır. Bu alanda daha güçlü ve uluslararası standartlarda bir rapor isteyen her firma firmamızdan stratejik destek alabilir.