TCFD Ve TNFD İş Dünyasının Yeni Standartları

TCFD ve TNFD: İş Dünyasının Yeni Standartları

İklim ve Doğa Risklerini Yönetmek için Finansal Açıklamalar

Küresel iş dünyasında, doğa ve iklim risklerini finansal karar alma süreçlerine entegre etme süreci önemli bir dönüşüm geçirmiştir. İklim Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü (TCFD) ve Doğa Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü (TNFD), şirketlerin bu yeni çağda riskleri ve fırsatları daha etkin yönetebilmesi için yol gösterici çerçeveler olarak geliştirilmiştir. Bu çerçeveler, yatırımcıların, kredi sağlayıcıların ve sigorta şirketlerinin daha bilinçli kararlar almasını desteklerken, şirketlerin sürdürülebilirlik stratejilerini güçlendirmesine katkı sağlamaktadır.

TCFD: İklim Risklerine Odaklı Finansal Açıklamalar

2015 yılında Finansal İstikrar Kurulu (FSB) tarafından kurulan TCFD, şirketlerin iklim değişikliğinden kaynaklanan finansal riskleri nasıl yönettiğine dair daha fazla şeffaflık sağlamayı hedeflemiştir. Temmuz 2023'te FSB, iklim açıklamalarının takibini Ocak 2024 itibarıyla Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) Vakfı'na devredeceğini duyurdu. Aynı dönemde yürürlüğe giren IFRS S1 ve IFRS S2 standartlarıyla birlikte bu değişim, TCFD’nin iklim raporlamasındaki rolünün IFRS Vakfı tarafından üstlenilmesini sağladı ve bu alandaki düzenlemelerin sürekliliğini güvence altına aldı.

TNFD: Doğa ve Biyoçeşitliliğe Odaklı Finansal Açıklamalar

TNFD, doğa üzerindeki bağımlılıkları, etkileri ve finansal riskleri ve fırsatları değerlendiren bir çerçevedir. 2021'de başlatılan TNFD, Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi (GBF) ile uyumludur. GBF’nin 15. hedefi, şirketlerin biyoçeşitlilik üzerindeki bağımlılıklarını, etkilerini ve risklerini değerlendirmesini ve şeffaf şekilde açıklamasını vurgulamaktadır. TNFD raporlama çerçevesi, gelecekte zorunlu hale gelmesi beklenen bu küresel taahhütlerin iş dünyasına entegre edilmesine katkı sağlayacaktır.

TNFD’nin temel unsurlarından biri paydaş katılımı ve değer zinciri analizidir. Yerel topluluklar, tedarikçiler ve yatırımcılar sürece dahil edilirken, şirketlerin yalnızca doğrudan operasyonları değil, tüm ekosistem üzerindeki etkileri de dikkate alınmaktadır.

TCFD ve TNFD çerçevelerinde önemli bir yer tutan senaryo analizi, şirketlerin iklim değişikliği, ekosistem hizmetlerindeki değişiklikler, su krizleri ve biyoçeşitlilik kaybı gibi riskleri değerlendirmesine olanak tanırken, TNFD’nin LEAP (Konumlandır, Belirle, Değerlendir, Hazırla) metodolojisi doğayla ilgili risklerin belirlenmesi ve senaryo analizlerinin yapılmasını desteklemektedir.

TCFD, 11 temel tavsiyeden oluşan ve dört ana başlık altında toplanan bir yapıda oluşturulmuştur. TNFD ise, TCFD ile uyumlu olacak şekilde doğa ile bağlantılı finansal açıklamalar için 14 temel tavsiye geliştirmiş ve bu tavsiyeleri dört ana yapı taşı altında şekillendirmiştir.

  Yönetişim Strateji Risk Yönetimi* Metrik ve Hedefler
TCFD Şirketin iklimle ilgili riskler ve fırsatlar hakkındaki yönetişim yapısını açıklayın. İklimle ilgili risklerin ve fırsatların organizasyonun iş faaliyetleri, stratejisi ve finansal planlaması üzerindeki mevcut ve potansiyel etkilerini, bu tür bilgilerin önemli olduğu durumlarda açıklayın Şirketin iklimle ilgili riskleri nasıl belirlediğini, değerlendirdiğini ve yönettiğini açıklayın. İklimle ilgili riskleri ve fırsatları değerlendirmek ve yönetmek için kullanılan metrikleri ve hedefleri açıklayın.
TNFD Şirketin doğayla ilgili bağımlılıklar, etkiler, riskler ve fırsatlar hakkındaki yönetişim yapısını açıklayın. Doğayla ilgili bağımlılıkların, etkilerin, risklerin ve fırsatların organizasyonun iş modeli, stratejisi ve finansal planlaması üzerindeki etkilerini, bu tür bilgilerin önemli olduğu durumlarda açıklayın. Şirketin doğayla ilgili bağımlılıkları, etkileri, riskleri ve fırsatları belirlemek, değerlendirmek, önceliklendirmek ve izlemek için kullandığı süreçleri açıklayın. Doğayla ilgili bağımlılıkları, etkileri, riskleri ve fırsatları değerlendirmek ve yönetmek için kullanılan metrikleri ve hedefleri açıklayın.
TNFD’de Risk ve Etki Yönetimi olarak ifade edilmektedir.
Diğer İçerikler
Önceki Sonraki