Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik Nedir?

Sürdürülebilirlik Nedir?

Sürdürülebilirlik kavramı, en basit haliyle varlığın devamının sürdürülmesi anlamına gelmektedir. 21. yüzyıl açısından bakıldığında ise insanlığın doğal kapasite için belirli bir sınır belirlemesi ve bu sınıra göre yaşaması ve bunun yanında da doğal kaynakların sürekliliğini sağlayacak şekilde doğal bir ortam elde edebilmesi anlamına gelmektedir.

Günümüzde insanlar, kurumlar ve ülkeler doğaya bıraktıkları etkileri anlayabilmeli ve en az zararı vermek için sosyo-politik önlemler almalıdır. Bu nedenle sürdürebilirlik çok geniş bir kavram oluştururken, Birleşmiş Milletler Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu (WCED), 1987 yılında bu kavram için gelecek nesillerin ihtiyacını risk altına sokmadan, günümüzün ihtiyaçları için gereken çalışmaların yapılması tanımını gerçekleştirmiştir.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Nedir?

Günümüzde kurumsal sürdürülebilirlik teknolojinin gelişmesi ile özellikle şirketler için çok önemli bir konumdadır. Bu anlamda kurumsal sürdürülebilirlik bir şirketin doğa üzerinde bıraktığı tahribatı minimum seviyeye çekmek ve bu kapsamda yaşamını devam ettirebilmek için yapması gereken çalışmaların tamamını ifade eder. Aynı zamanda şirketler sosyal ve ekonomik boyut etkilerini de düşünerek, bu alanlarda da daha yüksek hayat standardı oluşturmalıdır. Şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik çalışmaları için de sürdürülebilirlik raporları ile yaptıklarını kanıtlama şansı bulunmaktadır.

Sürdürülebilirlik Raporu Nedir?

Sürdürülebilirlik raporu bir şirket tarafından gerçekleştirilen proje ve etkinliklerin insan ve çevre yaşamına zarar vermediğini ve şirketin enerji kaynaklarını dengeli şekilde kullandığını gösteren bir çalışma sistemi oluşturduğunu tescilleyen rapordur.

Bu raporlar sadece şirketin sorumluluklarını ve yapacaklarını anlamak için değil paydaşlar ile katılım sağlayabilmelerini ve bu sayede riskleri fırsata dönüştürmelerini sağlar. Raporlar sayesinde kurumsal sürdürülebilirlik stratejileri elde edildiği, risk yönetimi ve çevresel faktörler için şeffaf bir paylaşım imkanı elde edilir. Bununla birlikte kar ve gelişme hedeflerine ulaşım için de güçlü adımlar atma imkanı sağlanır.

Sürdürülebilirlik Raporları Nasıl Hazırlanabilir?

Sürdürülebilirlik raporları için tek bir raporlama yöntemi bulunmamaktadır. Çünkü farklı kuruluşlar farklı standartlar yayınlamıştır ve şirketler kendi yapılarına uygun bir şekilde bu standartlar arasından seçim yapılabilir. Hatta şirketler bu raporu hangi sıklık ile ve hangi yöntem ile paylaşacağını seçebilir.

Raporlama standartları farklılık gösterse de temel olarak şirketin çevre politikası, yaşam şartları, kaynak kullanımı ve insan hakları açısından belirli kıstasları vardır. Bu çerçevede standartlar kullanılarak, inceleme ve çalışma yapılırken, risk belirlemeleri gerçekleştirilir ve iyileştirme stratejilerinin gelişmesi sonrasında da raporlama sağlanır.

Kurumsal sürdürülebilirlik raporu çalışmaları için uluslararası geçerlilik oluşturan 3 rehber standartları belirlerken, bu rehberler arasında;

  • Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) (UNGC)
  • Küresel Raporlama Girişimi (GRI)
  • Ekonomik Kalkınma Ve İşbirliği Örgütü (Organisation for Economic Co-operation and Development) (OECD) standardı yer almaktadır.

Bugün dünya genelinde raporlama standardı olarak en sık tercih edilen standart Küresel Raporlama Girişimi (GRI) yer almaktadır. Bu standart ülkemizde de çok sık kullanılsa da diğer standartlara da göz atmak gerekecektir.

Birleşmiş Milletler Küresel Ülkeler Sözleşmesi (UNGC) – (UN Global Compact)

Şirketleri, sürdürülebilir yöntemler ve sosyal sorumluluk projeleri konusunda teşvik eden ve Birleşmiş Milletlerin geliştirdiği bir rehberdir. Bu kurallar bağlayıcı olmamak ile birlikte insan hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele ve işçi hakları başlıklarını içerir.

Ekonomik Kalkınma İşbirliği Örgütü (OECD) – (Organisation For Economic Co-Operation And Development)

Bu standart ise tarım, inovasyon, ekonomi ve sağlık gibi birçok farklı sektörde ülke, şirket, şehir, kurum gibi farklı boyutlara ait standartlara sahiptir. Raporlar düzenli şekilde halka açık sunulurken, örgüt kurumsal sürdürülebilirlik kapsamında özellikle sürdürülebilir kalkınma başlıkları ve yeşil büyüme çerçevesinde rehber çalışmalar ve raporlar yayınlar.